0183 74 54 34 Support

Tips voor een goede werken-bij website voor het onderwijs

In een tijd waarin het lerarentekort een groeiend probleem vormt, is het belangrijk om nieuwe werknemers aan te spreken door online zichtbaar te zijn. Een werken-bij website helpt hierbij.. Maar hoe creëer je zo'n website? In dit artikel ontdek je belangrijke onderdelen van een goede werken-bij website voor het onderwijs.

hal-gatewood-tZc3vjPCk-Q-unsplash

Wat is een werken-bij website?

Bij een werken-bij website ligt de focus volledig op het geven van een goed beeld van hoe het zou zijn om voor jouw school of stichting te werken. Het doel is om potentiële werknemers te enthousiasmeren en hen aan te moedigen om te solliciteren. Bovendien vergroot een werken-bij website de online vindbaarheid van een onderwijsstichting.

Wel of geen aparte werken-bij website?

Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld door schoolbesturen en onderwijsorganisaties. De keuze om wel of geen losse werken-bij website te realiseren is afhankelijk van het doel van de website en de situatie van je onderwijsorganisatie. Hieronder een tweetal scenario's:

De school is zelf verantwoordelijk voor personeelswerving
De schoolwebsite heeft als primair doel het werven van leerlingen. Alle aandacht die zou gaan naar het werven van personeel op de website zou afleiden. Een losse werken-bij website zou dan de mooiste oplossing zijn. Al is dit wel afhankelijk van het aantal vacatures. Bij grotere scholen met zo'n 10 vacatures op jaarbasis is het de moeite waard om te investeren, bij kleinere scholen met een paar vacatures staat het niet in verhouding met de kosten.

De overkoepelende onderwijsorganisatie (vaak stichting) is verantwoordelijk voor personeelswerving
Vooral in het basisonderwijs maar ook in het voortgezet onderwijs zijn de stichtingen verantwoordelijk voor de personeelswerving. De stichting website heeft als primair doel om leerkrachten te enthousiasmeren voor hun organisatie en scholen. In dit geval zouden wij geen aparte werken-bij website realiseren maar het onderdeel maken van de stichting website.

Een prettig vacatureoverzicht

Wanneer je behoorlijk wat vacatures hebt om te vervullen, maakt een prettig overzicht het gemakkelijk om te kijken of er een geschikte vacature beschikbaar is. Filters zoals functies, aantal uren, locatie en school zijn hierin onmisbaar.

Vacatureoverzicht bij morgenwijzer.nl
Vacatureoverzicht bij morgenwijzer.nl

Goede vacaturepagina

De belangrijkste pagina op een werken-bij website is de vacaturepagina. Of je nu via het vacatureoverzicht naar een vacature wordt geleid of via een direct link. Dit is de pagina waarop je land, de informatie tot je neemt en de beslissing maakt of je wel of niet gaat solliciteren.

Een goede vacaturepagina bevat de volgende onderdelen:

  • Een bondige vacaturetekst
  • Een bondige tekst over de school met eventueel een link voor een uitgebreid verhaal
  • Een sollicitatieformulier
  • Laagdrempelige contactopties met HR bij vragen
  • Een inzichtelijk sollicitatieproces
  • Gerelateerde ervaringen en verhalen die enthousiasmeren om te komen werken
  • Gerelateerde vacatures
  • Een social media deelfunctie

Benieuwd naar de details? Deze onderdelen zijn uitgebreid beschreven in ons artikel: "De perfecte vacaturepagina voor het onderwijs".

Screenshot 2024-03-21 at 09.13.17

Cultuur en sfeer

Een werken-bij website is zoveel meer dan een rijtje vacatures. Met een goede werken-bij website kan je bezoekers laten zien wie je bent en waarvoor je het doet.

Missie, visie, kernwaarden
Deze termen klinken misschien cliché, maar deze onderwerpen zijn toch waardevol voor op je werken-bij website. Het geeft namelijk een goed beeld waar je als school of stichting voor staat en vormt de basis bij het uitdragen van je imago als werkgever. Het helpt potentiële kandidaten een beter beeld te vormen van je organisatie, om vervolgens goed in te schatten of zij bij deze organisatie passen. Dit kan zowel tekstueel als met een video worden uitgedragen.

Medewerkers aan het woord
De huidige werknemers kunnen natuurlijk als geen ander vertellen hoe het is om bij jouw organisatie te werken. Zet ze in als ambassadeurs door ze te laten vertellen hoe het is om te werken voor jouw organisatie met citaten, verhalen of een blog en probeer potentiële werknemers te overtuigen van de vacatures. Dit kan wederom in de vorm van tekst en video.

Screenshot 2024-03-21 at 09.16.43

Vacature-alert

De kans is groot dat iemand op zoek is naar een specifieke vacature op een bepaalde locatie voor bijvoorbeeld groep 3 maar op moment niet vacant is. Door deze persoon zich in te laten schrijven voor een vacature-alert krijgt deze gelijk een e-mailbericht wanneer dit wel het geval is. Waardoor je sneller vacatures kan vervullen met de juiste kandidaten.

Vacature-alert op de website opoz.nl
Vacature-alert op de website opoz.nl

Koppeling HR-systeem

Wanneer een onderwijsstichting of school gebruikmaakt van een HR-systeem en er behoorlijk wat sollicitaties worden verwerkt, dan bespaart een koppeling tussen de werken-bij website en het HR-systeem een hoop administratief werk. De sollicitatiegegevens die op de website worden ingevuld worden dan doorgestuurd naar het HR-systeem.

Wil je effectiever personeel werven?

Neem geheel vrijblijvend contact op. We bekijken dan samen hoe we met een werken-bij website jouw vacatures kunnen vervullen.

De bovenstaande (persoons)gegevens gebruiken we uitsluitend voor het beschreven doel. Lees onze privacyverklaring pagina voor meer informatie.

charlesdeluvio-rRWiVQzLm7k-unsplash