0183 74 54 34 Support

Belangrijke Google Analytics (GA4) statistieken voor beginners

De overgang van Google Analytics 3 naar 4 brengt nieuwe toevoegingen en verbeterde functionaliteiten met zich mee. Voornamelijk voor webanalisten is het een stap voorwaarts, voor de doorsnee website eigenaar die een beeld wilt hebben hoe de website presteert is het er niet duidelijker op geworden.

austin-distel-744oGeqpxPQ-unsplash

In dit artikel leggen we voor mensen die nieuw of sporadisch gebruik maken van Google Analytics 4 uit waar je de belangrijkste statieken kan vinden om een beeld te krijgen van je websiteverkeer. Dit doen we met behulp van de volgende gegevens:

 1. Paginaweergaven
 2. Gebruikers
 3. Sessies
 4. Verkeersbronnen
 5. Apparaten (desktop, mobiel en tablet)
 6. Gemiddelde betrokkenheidsduur (per pagina)
 7. Gebruikerslocaties
 8. Padverkenning (gedragsstroom)

1. Paginaweergaven

Een paginaweergave betekent het opvragen en tonen van een webpagina. Elke keer dat een pagina wordt opgevraagd, bijvoorbeeld tijdens een websitebezoek waar meerdere pagina’s worden bekeken, spreek je van een paginaweergave. Paginaweergaven worden ook geteld wanneer één pagina meerdere keren door dezelfde gebruiker wordt bekeken.

Waar kan ik paginaweergaven vinden?
Rapporten > Levenscyclus > Betrokkenheid > Pagina's en schermen (onder de grafieken)

2. Gebruikers

Wat zijn gebruikers?
In Google Analytics zijn gebruikers mensen die je website bezoeken. Google Analytics deelt gebruikers in twee categorieën: nieuwe en terugkerende. Nieuwe gebruikers zijn bezoekers die je website nog nooit hebben bezocht, terugkerende gebruikers zijn bezoekers die je website eerder hebben bezocht.

Hoe weet Google Analytics of een gebruiker mijn website eerder heeft bezocht?
Google Analytics maakt gebruik van cookies om gebruikersgegevens te onderscheiden. Het is belangrijk om in gedachten te houden hoe Google Analytics gebruikers volgt, omdat de gegevens niet 100% nauwkeurig zijn. Als een gebruiker verschillende apparaten of browsers gebruikt om een website te bezoeken, cookies verwijdert of blokkeert, of Incognitomodus gebruikt wordt de gebruiker als nieuwe gebruikers gezien.

Waar kan ik gebruikers (bezoekers) vinden?
Rapporten > Levenscyclus > Acquisitie > Acquisitie-overzicht

3. Sessies

Wat zijn sessies?
Google Analytics definieert sessies als "een verzameling van gebruikersinteracties op uw website die binnen een bepaald tijdsbestek plaatsvinden".

Hoe wordt een sessie bepaald
Een sessie begint wanneer een gebruiker je website opent en eindigt (standaard) na 30 minuten inactiviteit, of als de gebruiker de website bezoekt via een campagne, deze verlaat, en terugkeert via een andere campagne.

Wat is het verschil tussen een sessie en een gebruiker?
Sessies zijn anders dan gebruikers omdat één gebruiker meerdere sessies kan hebben.

Wat kan ik met dit gegeven?
Sessies geeft een nauwkeurige telling van het aantal bezoeken op je website.

Waar kan ik sessies vinden
Rapporten > Levenscyclus > Acquisitie > Verkeersacquisitie (Onder de grafieken staat een tabel met Gebruikers, Sessies, Sessies met engagement, etc).

4. Verkeersbronnen

Waar komen je websitebezoekers vandaan? Google Analytics deelt dit op in de volgende categorieën:

 • Organisch/Organic Search: verkeer via zoekmachineresultaten (dus niet via een betaalde advertenties)
 • Direct: verkeer dat de URL van een website rechtstreeks in de zoekbalk typt
 • Verwijzing/Referral: verkeer dat op je website komt via een andere website, bijvoorbeeld via een backlink.
 • Overig/Unassigned: verkeer dat niet in een andere bron past of via een URL-parameter is getagd als ‘Overig’.
 • Sociaal/Organisch Social: verkeer vanuit een social media zoals Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram, etc.
 • Betaald zoeken/Paid search: verkeer via betaalde zoekresultaten van zoekmachines, bijvoorbeeld Google AdWords of een ander betaald zoekplatform.

Wat kan ik met dit gegeven?
Deze acquisitiestatistieken zijn belangrijk om bij te houden omdat ze je inzicht geven in waar je websiteverkeer vandaan komt en hoe effectief je campagnes zijn. Voorbeeld: stel je plaats regelmatig via social media een bericht met een link naar je website. Hoeveel websitebezoekers levert dit op?

Waar kan ik mijn verkeersbronnen vinden?
Rapporten > Levenscyclus > Acquisitie > Verkeersacquisitie

Om dit wat specifieker in te zien dan de standaard kanalen kan je in de tabel links bovenin kiezen voor "Sessiebron/-medium".

verkeersacquisitie

5. Apparaten (desktop, mobiel en tablet)

De pagina Apparaten in Google Analytics laat zien hoeveel gebruikers je website bezoeken op desktop, mobiel en tablet.

Waarom is dit interessant om te weten?
Wanneer je de gebruikerservaring van je website wilt optimaliseren is het handig om te weten op wat voor apparaat je website het meest wordt bekeken. Voorbeeld: mogelijk wordt je website door 70% van je bezoekers op mobiel bekeken. Dan is het wel zo slim om te investeren in de mobiele ervaring van je website in plaats van dekstop.

Waar kan ik apparaten vinden?
Rapporten > Gebruikers > Technologie > Technisch overzicht > (Gebruikers per) Apparaatcategorie

6. Gemiddelde betrokkenheidsduur (per pagina)

De gemiddelde tijd op een pagina in Google Analytics is de gemiddelde tijd die een gebruiker op één pagina doorbrengt. Door te kijken naar de gemiddelde tijd die een gebruiker op een pagina doorbrengt, kan je meten hoe betrokken de gebruiker is bij de inhoud. Gebruikers brengen bijvoorbeeld op een artikelpagina zoals deze meer tijd door dan een pagina met een overzicht van diensten.

Wat kan ik met dit gegeven?
Als een bepaalde pagina een lage betrokkenheidsduur heeft zijn er misschien mogelijkheden om dit te verbeteren. Bijvoorbeeld door meer of betere content te plaatsen. Andere redenen voor een lage betrokkenheidsduur zijn dat de pagina traag laadt of een ongebruiksvriendelijk lay-out of opmaak.

Waar kan ik paginaweergaven vinden?
Rapporten > Levenscyclus > Betrokkenheid > Pagina's en schermen (onder de grafieken)

7. Gebruikerslocaties

Grote kans dat je als organisatie of bedrijf richt op een bepaald gebied om diensten te verlenen of producten te verkopen. In Google Analytics kan je zien waar je gebruikers zich bevinden. Gebruikers per plaats vind ik een van de meest interessante overzichten.

Waar kan ik gebruikerslocaties vinden?
Rapporten > Gebruikers > Demografie > Demografieoverzicht > (Gebruikers) per Plaats > Knop: Steden bekijken

8. Padverkenning (gedragsstroom)

Voorheen was dit een standaard grafiek genaamd gedragsstroom. In Google Analytics 4 moet je daar een "verkenning" voor aanmaken. Dit betreft een geavanceerd functie.

Wat kan je met een padverkenning?
Met behulp van een padverkenning kan je zien welke route bezoekers afleggen op je website. Een bezoeker start op een pagina binnen je website, bijvoorbeeld de home-, blog- of productpagina. Maar wat dan? Eindigd daar de reis van de bezoeker of klikt deze door? Een padverkenning geeft inzicht in wat een bezoekers bijvoorbeeld doen nadat deze op de homepagina komen, klikken deze meestal door naar de contactpagina of juist naar een andere pagina?

Hoe kan ik een padverkenning aanmaken
Ontdekken > Padverkenning

Meer weten of mis je een statistiek voor beginners?

Stuur ons gerust een bericht.

De bovenstaande (persoons)gegevens gebruiken we uitsluitend voor het beschreven doel. Lees onze privacyverklaring pagina voor meer informatie.

pexels-lukas-590045