call 0183 74 54 34 support_agent Support

Wat is een front-end developer?

Een front-end developer (ook wel front-end ontwikkelaar of front-end programmeur) ontwikkelt de “voorkant” van de website, het zichtbare deel voor de bezoeker.

De meest voorkomende situatie is dat een front-end developer een webdesign (oneerbiedig gezegd een aantal afbeeldingen) vertaalt naar een werkend geheel in de browser. Daaronder vallen ook interacties en visuele effecten. Voor het programmeren van het front-end wordt gebruik gemaakt van HTML, CSS en Javascript. Wanneer alle unieke weergaven waar de website uit bestaat zijn uitgewerkt, wordt de code overgedragen aan een back-end developer. Deze programmeert de intelligentie achter het geheel.

Hoe word je front-end developer?

Basisopleidingen die relevant zijn voor mensen die front-end developer willen worden zijn Informatica (HBO/WO) en Computer Science (WO). Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat front-end vaak een (klein) onderdeel van de opleiding betreft (met name HTML en CSS). Wil je echt goed worden in front-end? Dan moet je er toch echt mee bezig zijn in je eigen uren. Om die reden vragen werkgevers (waaronder dailycms) al snel naar een portfolio om te pijlen op welk niveau er code wordt geschreven.

Waarom worden front-end en back-end gescheiden?

Door de jaren heen is het programmeren van het front-end steeds breder en ingewikkelder geworden. Bovendien zijn er ook steeds meer ontwikkelingen om rekening mee te houden. Niet alleen technisch (denk hierbij aan responsive design), maar ook qua gebruiksvriendelijkheid (usability) en toegankelijkheid (accesibility). Om die reden zoeken we naar front-end versterking waarmee we de best mogelijke online ervaring kunnen bieden.

Waar houdt een front-end developer zich mee bezig?

In het kort zorgt een goede front-ender ervoor dat een website er gelikt uitziet en werkt op zoveel mogelijk resoluties, browsers, besturingssystemen en apparaten. Met snelle laadtijden en een goede vindbaarheid in zoekmachines. Er komt heel wat om de hoek kijken. Hieronder een greep uit de aspecten waar je rekening mee moet houden als front-end developer.

Mobiel & Tablet
Moet de website geoptimaliseerd zijn voor mobiel en tablet? Hoe ver ga je dit optimaliseren? Pas je een aantal vaste maten (breakpoints) toe waarin je overschakelt naar een kleiner schermformaat, ongeacht of dit optimaal is voor ieder onderdeel van de website? Of kijk je kritisch naar hoe ieder onafhankelijk onderdeel het beste kan worden gepresenteerd tijdens het verkleinen van het schermformaat? Dan hebben we het nog niet gehad over de technieken die het beste toegepast kunnen worden.

Performance
Vandaag de dag kun je helemaal los gaan. Er zijn zoveel gave toepassingen. Denk hierbij aan afbeeldingen die voorbij flitsen, live updates, uitklappende artikelen of geanimeerde navigatiemenu’s. Allemaal erg leuk, maar het opstapelen van deze toepassingen kan leiden tot lange laadtijden. Wat ook weer invloed heeft op de vindbaarheid in Google.

Browser compatibiliteit
Functioneert en ziet de website hetzelfde eruit in de laatste versies van populaire browsers zoals Chrome, Firefox, Safari en Internet Explorer/Edge? Of zorg je er ook voor dat ook oudere browsers worden ondersteund?

Zoekmachine optimalisatie (SEO)
Uit welke elementen bouw je een website op? Doe je dit volgens de World Wide Web Consortium (W3C) webstandaarden? Maak je gebruik van de juiste elementen voor koptitels en paragrafen? Maak je gebruik van microdata volgens schema.org? Deze factoren hebben flinke invloed op de vindbaarheid.

Content management systeem (CMS)
Wat voor front-end code wordt er door het raamwerk van het CMS zelf gegenereerd of sluit goed aan? Hiermee kan tijd worden bespaard voor de back-end developer. Welke aanpassingen zijn er wel of niet mogelijk?