Wat zijn IFTTT (If This Then That), Zapier en Microsoft Flow?
Vandaag de dag hebben bedrijven ruime keuze in webdiensten zoals klantrelatie-, administratie- of nieuwsbriefsystemen. We maken hier gretig gebruik van om zo onze dienstverlening op een hoger niveau te tillen.
Door het gebruik van meerdere webdiensten is er een behoefte ontstaan om deze diensten met elkaar te verbinden om zo efficiënter te werken. De meest populaire diensten die hierop inspelen zijn IFTTT, Zapier en Microsoft flow. In dit artikel gaan we de drie opties vergelijken om te zien welke de beste is en voor wie.
Hoe werken deze automatiseringsdiensten?
Deze webdiensten werken op basis van regels. Elke regel bevat een trigger en een actie. De trigger zet een regel in gang wat resulteert in een actie. Een regel creëer je door webdiensten te kiezen die de automatiseringsdienst in de gaten moeten houden. Vervolgens geef je een trigger op die meestal in gang wordt gezet doordat er nieuwe informatie beschikbaar is of wijzigt. Ten slotte specificeer je een actie door de automatiseringsdienst te vertellen waar en in welke vorm hij actie moet ondernemen. Mogelijk klinkt dit wat vaag, hieronder twee voorbeelden ter verheldering.
Voorbeelden
- Trigger: Een nieuwe lead vult een formulier in op je website.
- Actie: De automatiseringsdienst ziet dat er een nieuwe aanmelding is via het formulier en controleert of het e-mailadres daadwerkelijk nieuw is en voegt alle ingevulde gegevens toe in je klantrelatiesysteem (CRM).
Of
- Trigger: Er wordt een supportticket via Zendesk aan mij toegewezen.
- Actie: De automatiseringsdienst herkent deze nieuwe supportticket en stuurt mij een bericht via Slack (communicatieplatform) om mij op de hoogte te stellen van de nieuwe ticket.
Overeenkomsten IFTTT, Zapier en Microsoft Flow
- Alle automatiseringsdiensten maken gebruik van regels. Bij IFTTT heten dit “applets”, bij Zapier “zaps” en bij Microsoft Flow kan je hem wel raden, namelijk “flows”.
- Alle bieden kant-en-klare regels aan die je direct kan gebruiken. Het leuke aan deze kant-en-klare regels is dat het je brengt op nieuwe ideeën en mogelijkheden waar je zelf nog niet aan hebt gedacht. Staat de workflow die je nodig hebt er niet tussen? Dan kan je deze zelf op maat maken.
- Alle hebben een gratis plan waarin je de tijd kan nemen om ze uit te proberen zonder daar een creditkaart of andere financiële gegevens voor op te moeten geven.
Beschikbaarheid en mogelijkheden
De keuze voor een automatiseringsdienst valt en staat met de beschikbaarheid van de webdiensten waarmee je wilt koppelen. Staan jouw webdiensten die je wilt koppelen ertussen? Dan is het belangrijk om te kijken in welke mate je een trigger of actie kan toepassen zodat je uiteindelijk een workflow slimmer kan maken.
We zien dat IFTTT veruit de meeste mogelijkheden biedt om te koppelen maar dat deze toepassingen meer gericht zijn op consumentensoftware voor home en automotive. Denk hierbij aan een Philips Hue lamp die blauw kleurt als het gaat regenen. Erg tof, maar zakelijk gezien minder relevant. Als je ondersteuning zoekt voor zakelijke webdiensten dan is Zapier heer en meester. Simpelweg omdat Zapier ruim 750 webdiensten ondersteund tegenover de 186 van Microsoft Flow. Tevens zien we dat de opties (triggers en acties) bij Zapier uitgebreider zijn dan bij Microsoft Flow.
Zapier
Voordelen
- Ondersteund regels (zaps) met meerdere stappen waardoor complexere workflows gemaakt kunnen worden.
- Ondersteund veel zakelijke webdiensten.
- Uitgebreide regels opties (triggers en acties) met tevens de mogelijkheid om te filteren.
- Duidelijke userinterface, maar minder clean dan IFTTT. Daarentegen heeft Zapier meer functionaliteit die in de userinterface verwerkt moet worden. Wat het lastig maakt om clean te blijven.
Nadelen
- Hogere leercurve dan IFTTT.
- Alleen beschikbaar via de webbrowser.
- Niet alle regels zorgen voor een directe actie.
IFTTT (If This Then That)
Voordelen
- Super schone userinterface en daarmee een lage leercurve.
- Zeer ruim aanbod in consumententoepassingen (in het bijzonder voor home en automotive).
- Zowel beschikbaar in de webbrowser als smartphone app.
Nadelen
- Minder uitgebreide regel opties (triggers en acties)
- Matige ondersteuning zakelijke webdiensten. Focus ligt op consumententoepassingen.
Microsoft Flow
Voordelen
- Brede ondersteuning voor eigen Microsoft diensten.
- Uitgebreide regel opties (triggers en acties).
- Zowel beschikbaar in de webbrowser als smartphone app.
Nadelen
- Matige userinterface, oogt al snel technisch. Tevens hoge leercurve.
- Beperkte ondersteuning zakelijke webdiensten.
Prijzen
- IFTTT is gratis voor gebruikers. Ze hebben een betaald model genaamd het IFTTT platform waar bedrijven zoals Honeywell, Bosch en Philips gebruik van maken om hun producten of diensten beschikbaar te stellen zodat gebruikers ermee kunnen koppelen.
- Zapier heeft een “free” plan met de daarbij behorende beperkingen. Het “starter” plan kost zo’n €20,- per maand.
- Ook Microsoft heeft een gratis plan. Het goedkoopste betaalde abonnement kost €5,- per maand. Als we vluchtig de verschillen tussen de abonnementen bekijken zien we dat Microsoft Flow ruim onder de prijs van Zapier zit.
Wat als mijn webdienst niet of deels wordt ondersteund?
Je zou natuurlijk eerst de vraag bij een automatiseringsdienst kunnen neerleggen of ze van plan zijn de webdienst die je bedrijf gebruikt op korte termijn beschikbaar gaan stellen of uitgebreider gaan ondersteunen. De kans is aanwezig dat dit niet het geval is omdat hier bijvoorbeeld niet genoeg vraag naar is.
Wanneer een automatiseringsdienst geen uitkomst biedt kunnen we kijken of DailyCMS een koppeling op maat kan ontwikkelen waarmee je de gewenste webdiensten met elkaar gekoppeld kunnen worden. Als technisch internetbureau hebben we al meer dan 60 webdiensten/applicaties met elkaar gekoppeld. Waarmee we terugkerende taken elimineren en informatie betrouwbaarder maken.
Tot slot
Bij DailyCMS houden we de ontwikkelingen van automatiseringsdiensten zoals Zapier, IFTTT en Microsoft Flow in de gaten. Het lijkt ons bijvoorbeeld niet onwaarschijnlijk dat IFTTT meer zakelijke webdiensten gaat ondersteunen. Dit artikel updaten we met regelmaat om zo overzicht te behouden in de wereld van automatiseringsdiensten.