Beste webgebruiker: Wilt u alstublieft uw browser vernieuwen?

Winkelen, sociaal netwerken, e-mailen, lezen, bankieren, zoeken. Dit zijn een aantal activiteiten die we met regelmaat uitvoeren op het wereldwijde web. Waarschijnlijk heeft u deze dingen zelf wel eens gedaan. Mogelijk iedere week of zelfs dagelijks.

Webdesigners en -ontwikkelaars wereldwijd, willen graag dat u de best mogelijke ervaring heeft op het web. Sterker nog, ze spenderen elke week een talloos aantal uren waar ze discussiëren en onderzoeken om deze ervaring nog beter te maken.

Maar uw browser kan hier een limiterende factor in spelen, waardoor een hoop potentiële verbeteringen worden tegengehouden. Dus lees gerust verder, zodat u kunt leren hoe uw ervaring op het web verbeterd kan worden.

Uw browser is te oud

De meeste mensen met een oude browser maken gebruik van Internet Explorer. In de afgelopen 17 jaar is deze browser het meest populair geweest. Vroeger was Internet Explorer waarschijnlijk de beste browser die u zou kunnen gebruiken, maar in tussentijd is er veel veranderd.

beste-webgebruiker--wilt-u-alsjeblief-uw-browser-vernieuwen-internet-explorer

Dit is het logo van Internet Explorer, een webbrowser van Microsoft

Internet Explorer is momenteel bij versie 9 en versie 10 wordt waarschijnlijk dit jaar officieel vrijgegeven. De meeste mensen maken geen gebruik van Internet Explorer 9, maar van een oudere versie. Ondanks dat, is zelfs versie 9 (wat een grote verbetering is op de vorige versies van Internet Explorer) niet zo up-to-date als andere browsers. Dus als u nog steeds een versie gebruikt van Internet Explorer kan ik u aanbevelen om uw browser te vernieuwen.

Wat is er mis met mijn oudere browser?

Oude browsers (voornamelijk Internet Explorer versie 6, 7 en 8) zijn minder stabiel en kwetsbaarder voor virussen, spyware, malware en andere beveiligingsproblemen. Vooral als u veel online winkelt is het verstandig om uw browser te vernieuwen.

Tevens zijn oudere browsers vaak een stuk trager. Bij het laden van elke pagina voert uw browser een aantal taken uit. Een van deze taken is het inladen van verschillende bestanden zoals afbeeldingen, geprogrammeerde scripts en andere middelen die bijdragen aan presentatie en functionaliteit van de website die u bezoekt. Oude browsers voeren deze taken een stuk langzamer uit dan nieuwere browsers. Dit heeft vanzelfsprekend een negatieve invloed op de gebruikservaring tijdens het bezoeken van websites.

Een ander probleem is dat oude browsers beperkt zijn in hun weergavemogelijkheden. Nieuwe web technieken zoals HTML5 en CSS3 worden niet door oude browsers ondersteund, met als gevolg dat websites met deze technieken niet goed worden getoond of functioneren.

Nieuwe browser mogelijkheden

Hopelijk heeft u meer inzicht gekregen waarom het prettig is om uw browser te vernieuwen. Laten we eens kijken welke browsers er nog meer zijn. De onderstaande browsers zijn overigens gratis, het omschakelen naar een nieuwe browser neemt niet meer dan een aantal minuten van uw tijd in beslag.

Google Chrome
Sinds mei 2012 is Google Chrome werelds meest populaire browser. Chrome werd voor het eerste uitgebracht in 2008.

beste-webgebruiker--wilt-u-alsjeblief-uw-browser-vernieuwen-chrome

Mozilla Firefox
Firefox is de belangrijkste concurrent van Internet Explorer sinds 2000. Hoewel Google Chrome steeds populairder is geworden in de afgelopen jaren is Firefox nog steeds een prima browser.

beste-webgebruiker--wilt-u-alsjeblief-uw-browser-vernieuwen-firefox

Apple’s Safari
Dit is de zelfde browser die vaak wordt gebruikt op iPhones en iPads. Safari is voornamelijk populair onder Apple computer gebruikers maar is ook beschikbaar voor Windows. Deze browser is er al sinds 2003.

beste-webgebruiker--wilt-u-alsjeblief-uw-browser-vernieuwen-safari

Opera
In vergelijking met de andere browsers is Opera niet zo heel bekend. Maar bestaat al sinds de jaren 90. Opera heeft altijd in de voorhoede van browser innovatie gestaan en ondersteund de nieuwste technieken op het web.

beste-webgebruiker--wilt-u-alsjeblief-uw-browser-vernieuwen-opera

Waarom zijn nieuwe browsers beter?

De bovenstaande browsers hebben een aantal voordelen ten opzichte van oudere browsers, waaronder:

  • Loopt minder snel vast
  • Een stuk beter beveiligd tegen aanvallen van buitenaf
  • Laad pagina’s een stuk sneller
  • Een groot aantal nuttige functies die u optioneel kan installeren (plug-ins en add-ons)
  • In tegenstelling tot Internet Explorer versie 9 en de komende versie 10 kunnen ze worden geïnstalleerd op Windows XP.
  • Nieuwe browsers worden automatisch geüpdatet, of zal u op de hoogte stellen van nieuwe versies.

Conclusie

Er zijn vele redenen om uw browser te vernieuwen. Wat u ook aan het doen bent, het lezen van e-mail, winkelen, bankieren of iets anders. Een nieuwe browser maakt het mogelijk om uw ervaring op het internet veiliger, sneller en een stuk prettiger te maken.

Naar aanleiding van dit artikel hebben we met regelmaat de volgende vraag gekregen: Kunt u mij zeggen hoe ik mijn browser vernieuw? Het antwoord op deze vraag kunt u lezen via het artikel: Hoe update ik mijn browser.

Reageren

Wil je niets missen?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste webontwikkelingen.

inschrijven nieuwsbrief

Laat je inspireren...

Door de laatste design, usability en user experience trends.